8 tips: Creatief met Twitter

vrijdag, 05 juni 2015

Dit artikel is geactualiseerd op 7 oktober 2019.

Op Twitter heb je maar 280 tekens tot je beschikking. Dan is het best een uitdaging om een boodschap over te brengen. Je wilt immers dat mensen de interactie met je aangaan. Zeker als je Twitter zakelijk inzet. Wat kun je zoal doen om creatief voor de dag te komen met je tweets? 

Twitterprofiel
Soms is het even puzzelen, maar het mag zeker geen uitdaging zijn om uit de weg te gaan. Je Twitteraccount maakt deel uit van je onlinemarketingstrategie. Hierdoor is het een perfect middel om aandacht te vragen voor je merk, product of dienst en lezers via een link te verleiden om je website te bezoeken. Die link zorgt er echter wel voor dat je nog minder tekens overhoudt om je verhaal te vertellen en dat vraagt om creativiteit. Probeer deze tips eens.

1. Stel een vraag

Dan heb ik het niet over de grote vragen des levens. Die laten zich doorgaans niet in 280 tekens beantwoorden. Stel een korte vraag waarop een kort antwoord volstaat. Je volgers hoeven dan geen moeite te doen om een antwoord in 280 tekens te passen, of nog minder als je ook een hashtag gebruikt.

Voorbeelden:
Vraagtweet 1
Of:

Vraagtweet 2

Je kunt ook gebruikmaken van een poll of peiling. Je volgers/lezers kunnen dan heel makkelijk reageren door op een van de antwoorden te klikken. Zo kun je bijvoorbeeld heel snel meningen peilen.

Twitter poll

Plaatjes doen het altijd goed. Heb je twee soortgelijke producten en wil je weten welk product de voorkeur van jouw volgers heeft? Neem foto’s op in je tweet en laat ze kiezen. Hier kun je eventueel ook weer een poll van maken.

 Keuzetweetpen

2. Foto’s of video’s van producten

Voortbordurend op ‘plaatjes doen het goed’. Twitter is geen digitale productfolder, maar af en toe je product laten zien mag. Probeer dat op een creatieve en originele manier te doen. Laat bijvoorbeeld zien hoe de lezer jouw product kan gebruiken. Dan val je op en gaan volgers je berichten lezen en delen.

3. Deel eens content van iemand anders

Je hoeft natuurlijk niet altijd alles zelf te bedenken. Regelmatig content van iemand anders delen of retweeten werkt naar twee kanten. Jij brengt de afzender van de informatie of originele tweet bij een groter publiek onder de aandacht en jij komt onder de aandacht bij iemand met wie je een interesse deelt. Je bouwt een relatie op en wie weet gaat die ander jouw blogs ook wel delen.

4. Aanbevelingen

Nog een deeltip. Zo nu en dan is het ook niet erg om openbare aanbevelingen te retweeten. Je laat je volgers zien dat er mensen zijn die vertrouwen in jou hebben. Het kan net het duwtje zijn om ook anderen met jou contact op te laten nemen.
141028 tweet

5. Persoonlijk

Sla de persoonlijke noot niet over. Ook als je Twitter zakelijk gebruikt blijf je een mens. Deel dus jouw gedachten over bijvoorbeeld je branche. Gun je volgers een kijkje achter de schermen of een sneak preview van een nieuw product. Op deze manier kom je tot interactie en bouw je aan relaties met je volgers.

6. Live tweets

Er zijn mensen die 'Boer zoekt vrouw' alleen volgen via #bzv op Twitter. En wat denk je van 'Wie is de mol?' Ook #widm is een populaire hashtag. Door actief aan te haken bij de zogenaamde trending topics bereik je nog meer mensen. Maar… zorg wel dat het een hashtag is die aansluit bij jouw activiteiten. Zomaar een populaire hashtag gebruiken om bij een groot publiek onder de aandacht te komen is een tactiek die snel wordt doorzien en niet wordt gewaardeerd.

7. Nieuws

Nieuws verspreidt zich razendsnel via Twitter. Zit jij dicht bij een nieuwsbron waardoor je goed op de hoogte bent van belangrijke ontwikkelingen op jouw gebied? Deel het via Twitter of retweet het zo snel mogelijk. Zo wordt je een betrouwbare nieuwsbron voor je volgers.

8. Bonustip: geef tips

Geef regelmatig, bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks, een tip. Vraag jezelf af wat jouw volgers willen weten en geef daar antwoord op. Voeg eventueel een hashtag toe. En dan maar hopen dat er geretweet wordt.

Heb jij nog een goede tip? Laat het weten.